Odkryj Siłę Naturalnej Terapii!

Cukrzyca typu 2 (DT2) to przewlekłe zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi, insulinoodpornością i względnym niedoborem insuliny. W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie wzbudziła medycyna komplementarna i alternatywna, w tym ziołowe produkty, jako potencjalne wsparcie w leczeniu cukrzycy typu 2 [6]

Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców miało na celu zbadanie działania przeciwcukrzycowego fermentowanego soku z noni u pacjentów z cukrzycą typu 2. Wyniki badania były obiecujące. Okazało się, że regularne spożywanie soku z noni przez okres 8 tygodni prowadziło do znacznego obniżenia poziomu glukozy we krwi na czczo i HbA1c - hemoglobiny glikowanej u pacjentów z cukrzycą typu 2 [22].

Warto zaznaczyć, że wszyscy badani pacjenci przestrzegali standardowego schematu leczenia cukrzycy typu 2 przed rozpoczęciem badania i w jego trakcie. Dodatkowo, spożywanie soku z noni przyczyniło się do zwiększenia wydzielania insuliny oraz poprawy poziomu cholesterolu we krwi [22]. Wszystko to potwierdza, że fermentowany sok z noni może być korzystnym uzupełnieniem diety osób z cukrzycą typu 2.

Badania sugerują również, że sok z noni może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłku u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy jednocześnie stosują inne doustne leki przeciwcukrzycowe [6]. Działanie antycukrzycowe noni wynika z zawartości aktywnych związków, takich jak skopoletyna, które wpływają na metabolizm glukozy i insuliny w organizmie.

Podsumowując, fermentowany sok z noni może stanowić naturalne wsparcie w walce z cukrzycą typu 2. Badania naukowe potwierdzają jego pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi i wartość HbA1c. Dzięki temu noni staje się coraz bardziej popularne jako zdrowe uzupełnienie diety osób z cukrzycą typu 2.

Picie 60 ml soku z noni dziennie, pozwala redukować poziom cukru we krwi.

Co ludzie mówią o dobrym soku z noni?

Opinie pochodzą ze strony Noniii.com

Stopa cukrzycowa

Mam cukrzycę i pijąc noni mój poziom cukru we krwi obniżył się z 7,4 do 6,0 w ciągu trzech miesięcy. Otwarte rany na piętach, które miałam przez dziesięć lat zniknęły.

Unni H., Norwegia

Mniej glukozy we krwi

Mam cukrzycę typu 2. Zanim zacząłem pić noni, mój poziom cukru we krwi wynosił 387, podczas gdy normalny poziom to około 100. Napiłem się dobrego soku z noni i po godzinie poszedłem spać. Od razu zauważyłem, że w nocy obudziłem się tylko raz aby iść do łazienki, a wcześniej budziłem się co najmniej cztery razy aby to zrobić. Moje codzienne skurcze nóg ustały i ból barku zniknął. Zacząłem wierzyć w działanie soku Noni. Jestem w trakcie 90-dniowego okresu próbnego i wierzę że wkrótce uwolnię się od leków, a życie z wysokim poziomem cukru we krwi i cukrzyca nie będą już moim problemem.

Claudio l., USA

Mniej glukozy we krwi

Mam cukrzycę typu 2. Zanim zacząłem pić noni, mój poziom cukru we krwi wynosił 387, podczas gdy normalny poziom to około 100. Napiłem się dobrego soku z noni i po godzinie poszedłem spać. Od razu zauważyłem, że w nocy obudziłem się tylko raz aby iść do łazienki, a wcześniej budziłem się co najmniej cztery razy aby to zrobić. Moje codzienne skurcze nóg ustały i ból barku zniknął. Zacząłem wierzyć w działanie soku Noni. Jestem w trakcie 90-dniowego okresu próbnego i wierzę że wkrótce uwolnię się od leków, a życie z wysokim poziomem cukru we krwi i cukrzyca nie będą już moim problemem.

Claudio l., USA

Oprac. na podstwie książki dr n. med. Zuzanny Jeziorskiej: "Noni Magiczna roślina".

Piśmiennictwo

badania nad Morinda Citrifolia L.

06.

Nazwa badania/źródła dotyczące medycyny komplementarnej i alternatywnej w leczeniu cukrzycy typu 2:

Mohammad All, Mruthunjaya Kenganora, Santhepete Nanjundaiah Manjula, Health Benefits of Morinda citrifolia (noni): A Review, Pharmacognosy Journal, Vol 8, Issue 4, Jul-Aug, 2016

wróć do tekstu
22.

Badanie kliniczne dotyczące działania przeciwcukrzycowego fermentowanego soku z noni u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Petra Algenstaedt, Alexandra Stumpenhagen, and Johannes Westendorf, The Effect of Morinda citrifolia L. Fruit Juice on the Blood Sugar Level and Other Serum Parameters inPatients with Diabetes Type 2, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2018, 10 pages

wróć do tekstu

Jeśli ten artykuł wydał Ci się wartościowy, podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Zapisz się na newsletter: Noni - Witalność i PasjaTak. Chcę.