W krainie znanej z obfitości pysznych owoców, takich jak pyszne ananasy, słodkie kokosy, soczyste grejpfruty i wiele innych owoców tropikalnych, ekscentryczny owoc tahitański noni jest klasą samą w sobie.
Polinezyjskie Noni
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dzikich owoców, jakie można spotkać na wyspach południowego Pacyfiku, jest owoc noni - morinda cytrynolistna. Jest ogólnie dostępny i łatwy do rozpoznania ze względu na swój dziwny wygląd i silny zapach. Owoc ten ma podłużny kształt, podobny do ziemniaka lub morwy i ma zwykle od 8 do 16 cm długości. W zależności od stopnia dojrzałości, może mieć kolor zielony, żółty, biały lub nawet mleczno-przezroczysty. Jest to bardzo nietypowy owoc, z wypukłą skórką przypominającą płaza, pokrytą wypukłymi, przypominającymi brodawki naroślami.
Ostatni raj na ziemi
Przepiękne wyspy Polinezji, otacza krystalicznie czysta woda oceanu. Wyspy leżą tak daleko od innych lądów, że bogata w substancje odżywcze, wulkaniczna gleba, bujna roślinność, idealna ilość deszczu i słońca, stwarzają doskonałe warunki dla rozwoju i wyjątkowej jakości noni. Mieszkańcy Polinezji ręcznie zbierają dziko rosnące noni, abyś i Ty mógł cieszyć się zaletami owocu używanego od tysiącleci, jako rośliny poprawiającej Twoje zdrowie.
Mieszkańcy Polinezji od wieków stosowali ten owoc jako źródło zdrowego pożywienia. Pierwsi osadnicy, przemieszczając się między wyspami zawsze zabierali z sobą sadzonki tego niewielkiego drzewa, które było dla nich kwint esencją dobrego zdrowia, świetnym środkiem przeciwbólowym i przyspieszającym gojenie się ran. Żyjąc z dala od cywilizacji, na środku Pacyfiku, przez setki lat czcili swoje święte drzewo, zanim dowiedział się o nim cywilizowany świat.
Morinda citrifolia L. (Noni) jest powszechnie znana i stosowana od wieków jako żródło zdrowego pożywienia, głównie na Polinezji francuskiej, w Indonezji, Indiach i na Hawajach. Od wielu lat znane są także lecznicze właściwości substancji znajdujących się w tej niezwykłej roślinie.
Badania prowadzone w wielu ośrodkach badawczych nad biologiczną aktywnością związków znajdujących się w noni wykazały, że posiadają one bardzo szerokie spektrum działania terapeutycznego. Wynika to przede wszystkim z bardzo dużej zawartości różnego rodzaju związków chemicznych o zróżnicowanej budowie i właściwościach fizykochemicznych i biologicznych. Do tej pory zidentyfikowano i wyizolowano około 300 substancji znajdujących się w różnych częściach tej rośliny, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Podstawowe związki fitochemiczne wyizolowane z Morinda citrifolia to: kwasy, alkohole i fenole, antrachinony, estry, flawonoidy, irydoidy, ketony, laktony, lignany, nukleozydy kwasów nukleinowych, sacharydy, polisacharydy, triterpeny i sterole; inne składniki np. skopoletyna, rutyna, kwercetyna, witaminy: C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy, e-karoten; minerały: żelazo, fosfor, magnez, wapń, molibden, sód, potas, mangan, chrom; a także 18 aminokwasów.
Poznaj kilka z nich.
Poznaj kilka z nich.
Przeczytaj nasze artykuły na blogu
"Żadna choroba, którą można wyleczyć dietą, nie powinna być leczona w żaden inny sposób".
Copyright 2022 - 2024 MAGICAL NONI © Wszystkie Prawa Zastrzeżone | Polityka Prywatności | Regulamin Sklepu | Polityka zwrotów
Price Based Country test mode enabled for testing Niemcy. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari