W krainie znanej z obfitości pysznych owoców, takich jak pyszne ananasy, słodkie kokosy, soczyste grejpfruty i wiele innych owoców tropikalnych, ekscentryczny tahitański owoc noni jest klasą samą w sobie.
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dzikich owoców, jakie można spotkać na wyspach południowego Pacyfiku, jest owoc noni lub morinda cytrynolistna. Jest ogólnie dostępny i łatwy do rozpoznania ze względu na swój dziwny wygląd i silny zapach. Owoc ten ma podłużny kształt, podobny do ziemniaka lub morwy i ma zwykle od 8 do 16 cm długości. W zależności od stopnia dojrzałości, może mieć kolor zielony, żółty, biały lub nawet mleczno-przezroczysty. Jest to bardzo nietypowy owoc, z wypukłą skórką przypominającą płaza, pokrytą wypukłymi, przypominającymi brodawki naroślami.
Owoce noni można znaleźć w całej Azji Południowo-Wschodniej i na wyspach Pacyfiku. Roślina owocuje przez cały rok i toleruje różne rodzaje gleby. Drzewo osiąga dojrzałość po około 18 miesiącach i daje do 18 funtów owoców rocznie.
Pomimo swojego wyglądu, tahitański owoc noni spożywany był przez starożytnych Polinezyjczyków w czasach głodu, dlatego też czasami nazywany jest „owocem głodu”. Historycznie rzecz biorąc, zielone owoce, liście, korzenie i kłącza były stosowane w medycynie do leczenia szeregu dolegliwości takich jak zapalenie stawów, reumatyzm, bóle menstruacyjne lub brzucha, nadciśnienie i inne.
Istnieje ponad 40 tradycyjnych metod leczenia związanych z owocem noni. Polinezyjczycy zalecają, że aby cieszyć się korzyściami płynącymi z soku z noni, należy wziąć sfermentowane puree z noni i zmieszać go z innymi sokami, np. winogronowy lub jagodowym, aby był smaczniejszy. Jeśli chcesz skosztować surowych owoców, lepiej unikaj tych o zielonej skórce. Wybierz te owoce które są dojrzałe i mają przezroczystą, żółtawą lub białą skórkę, bo tylko te jesteś w stanie zjeść.
Korzyści płynące z polinezyjskiego noni.
Korzyści płynące z soku noni są legendarne, a wielu praktyków holistycznych chwali go za wysokie właściwości przeciwutleniające i mineralne. Mówi się, że sok noni jest dobry do pielęgnacji skóry, przeciwdziałania starzeniu się, wzmacniania odporności, a nawet walki z rakiem ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy.
Polinezyjski owoc noni składa się z około 90% wody, zawiera minerały, m.in. potas i wapń, a także wysokie stężenie witaminy C i niacyny. Sok Magical Noni ma wyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do innych soków owocowych. Badania kliniczne na ludziach nie wykazały żadnych skutków ubocznych przy regularnym stosowaniu. Główne korzyści wynikające z badań, obejmują zwiększoną wytrzymałość fizyczną i energię dla sportowców, zdolność do wspomagania odchudzania i pozytywny potencjalny wpływ na osteoporozę i układ krążenia.
Chociaż polinezyjski owoc noni nie jest najpiękniejszym, ani też najsmaczniejszym z owoców polinezji, jego dziwaczność i potencjalne korzyści zdrowotne, przyniosły temu skromnemu pożywieniu wielki szacunek. Podczas wizyty na Wyspach Tahiti czy Samoa, koniecznie poszukaj szlachetnego noni, a jeśli jesteś odważny, spróbuj! Smacznego!
Jeśli ten artykuł wydał Ci się wartościowy, podziel się nim ze swoimi znajomymi!