Z różnych części rośliny Noni (morinda cytrynolistna), naukowcy zidentyfikowali i wyizolowali około 200 związków fitochemicznych. Związki te mają pozytywny wpływ na organizmy zwierzęce, a występują tylko w nielicznych roślinach, drzewach i owocach.

Dotychczas naukowcy opisali kilka klas tych cennych dla naszego zdrowia związków roślinnych. Wśród nich są: kwasy, alkohole i fenole, antrachinony, glikozydy antrachinowe, karotenoidy, estry, flawonoidy, irydoidy, ketony, laktony, lignany, nukleozydy, triterpenoidy, sterole i inne.[01]


Bardzo cenne jest również występowanie skopoletyny (kumaryny), substancji występującej w kilku roślinach. Kumaryna jest czynna biologicznie. Ma działanie antyangiogenne, hepatoprotekcyjne, antyoksydacyjne, spazmolityczne i antyproliferacyjne w raku prostaty u ludzi.

Duży potencjał przeciwnowotworowy wykazuje też antratchinon damnacanthal, który występuje w noni i innych gatunkach z rodziny Rubiaceae.[02]

Grupy związków fitochemicznych wyizolowanych z Morinda Citrifollia L. Morindy Cytrynolistnej:

Morinda Cytrynolistna

najważniejsze związki chemiczne

Sfermentowany sok z noni ma przewagę pod względem akceptowalności i większej ilości składników odżywczych. Zgodnie z doniesieniami terapeutycznymi roślina Noni i jej pochodne wykazały silne właściwości terapeutyczne przeciwko zapaleniom, infekcjom, nadciśnieniu, nowotworom, wrzodom, zaparciom i chorobom autoimmunologicznym [03].

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zidentyfikowano i wyjaśniono struktury wielu związków bioaktywnych pochodzących z roślin. Skład fitochemiczny owoców Morinda Citrifolia L. został dobrze poznany i opisany [04].

Bogaty skład owoców noni, a przede wszystkim synergiczne działanie poszczególnych składników, pozwala na bardzo wszechstronne zastosowanie lecznicze.

Oprac. na podstwie książki dr n. med. Zuzanny Jeziorskiej: "Noni Magiczna roślina".
Co jest w noni

TAGI:

Piśmiennictwo

badania nad Morinda Citrifolia L.

01.

D. R. Singh, Morinda citrifolia L. (noni), A review of the scientific validation for its nutritional and therapeutic properties, Journal of Diabetes and Endocrinology Vol. 3 (6), pp. 77–91, December 2012

wróć do tekstu
02.

Ubirajara Lanza Júnior, Marcelo Fossa da Paz, Muhammad Waqar Azeem and Shafaq Nisar, Chemical compounds, pharmacological activity and toxicity of Morinda citrifolia: A review, International Journal of Chemical and Biochemical Sciences, 18 (2020): 26–50

wróć do tekstu
03.

Chaiyavat Chaiyasuti, Bhagavathi Sundaram Sivamaruthii, Changes in the Total Polyphenolic Content and Antioxidant Activity of fermented Morinda Citrifolia L., Asian J Pharm Clin Res, Vol11, Issue 6, 2018, 228–231

wróć do tekstu
04.

Durgesam Ramya, Sabbella Venkata Prasanna, Challa Haritha, Vijayapandi Pandy Rama Rao Nadendla, A systematic review on neuropharmacological activities of Morinda citrifolia Linn fruit, International Journal of Botany Studies, Volume 6, Issue 4, 2021, Page No. 643–647

wróć do tekstu

Jeśli ten artykuł wydał Ci się wartościowy, podziel się nim ze swoimi znajomymi!