Roślina Noni wykazuje bardzo wysoki profil terapeutyczny, a jej stosowanie jest bezpieczne. Dzięki temu sok z owocu noni, jest popularny na całym świecie jako środek wspomagający zdrowie. Jako suplement diety morinda cytrynolistna jest stosowana w ponad 40 różnych dolegliwościach na całym świecie.

Wykorzystanie Noni jako rośliny leczniczej i jej by aktywność są od dawna przedmiotem badań etnobotaniki. Tradycyjna medycyna polinezyjska stosuje od ponad 2000 lat do zwalczania bólów głowy, gorączki, zapalenia stawów, zapalenia dziąseł, zaburzeń oddychania, wszelkich infekcji, gruźlicy, cukrzycy, zaburzeń centralnego układu nerwowego.

Sok z owoców Noni w rejonie Pacyfiku jest stosowany w leczeniu raka. Ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, odtruwające, przeciwutleniające i odmładzające komórki.[05]

Polinezyjczycy do dzisiaj wykorzystują tradycyjną metodę przetwarzania noni. Dojrzałe owoce, umieszczają w rozłupanej skorupie kokosa i wystawiają na działanie promieni słonecznych. W ten sposób powstaje fermentowany sok z noni, który jak wykazują badania, zawiera więcej cennych dla nas fitoskładników, a jego profil terapeutyczny jest również szerszy.

Publikacje dowodzą również, że Noni jest farmakologicznie aktywne i stosuje się go w różnych formach raka, na przykład w raku okrężnicy, przełyku, piersi, jelita grubego, w chorobach układu krążenia, cukrzycy, zapaleniu stawów, nadciśnieniu tętniczym. Właściwości te są potwierdzone badaniami przed klinicznymi i/lub klinicznymi.[06]

Oprac. na podstwie książki dr n. med. Zuzanny Jeziorskiej: "Noni Magiczna roślina".

Piśmiennictwo

badania nad Morinda Citrifolia L.

05.

Marina Silalahi, Morinda Citrifolia: Bioactivity and Utilization as Traditional Medicine and Food for the Community, International Journal of Business, Economics and Social Development Vol. 1, No. 28, pp. 81–89, 2020

wróć do tekstu
06.

Mohammad All, Mruthunjaya Kenganora, Santhepete Nanjundaiah Manjula, Health Benefits of Morinda citrifolia (noni): A Review, Pharmacognosy Journal, Vol 8, Issue 4, Jul-Aug, 2016

wróć do tekstu