Badania naukowe potwierdzające działanie przeciwwirusowe soku noni

Naukowcy z ośrodka badawczego w Utah (USA) przeprowadzili badania mające na celu ocenę dodatkowych właściwości przeciwwirusowych soku z noni oraz jego głównych fitoskładników (irydoidów) w kontekście wirusa SARS-CoV-2. Wyniki badań wykazały, że sok z noni wykazuje znaczący potencjał przeciwko białku kolca wirusa, zmniejszając średnie wiązanie białka kolca z receptorem ACE2 o 69,14%. Inne fitoskładniki zawarte w soku noni, takie jak skopoletyna, rutyna, kwercetyna i kempferol, również mogą przyczyniać się do jego aktywności wiązania białka kolca.[11]

Cenne fitoskładniki Noni

Naukowcy z ośrodka badawczego w Utah (USA) przeprowadzili badania mające na celu ocenę dodatkowych właściwości przeciwwirusowych soku z noni oraz jego głównych fitoskładników (irydoidów) w kontekście wirusa SARS-CoV-2. Wyniki badań wykazały, że sok z noni wykazuje znaczący potencjał przeciwko białku kolca wirusa, zmniejszając średnie wiązanie białka kolca z receptorem ACE2 o 69,14%. Inne fitoskładniki zawarte w soku noni, takie jak skopoletyna, rutyna, kwercetyna i kempferol, również mogą przyczyniać się do jego aktywności wiązania białka kolca.[11]

Wyniki badań wskazują, że większość fitoskładników zawartych w noni wykazuje większą aktywność przeciwwirusową wobec COVID-19 niż hydroksychlorochina (HCQ) i remdesiwir. Około trzynastu fitoskładników noni zostało zidentyfikowanych jako przeciwwirusowe, które blokują białko kolca wirusa. Spośród nich 5 cząsteczek, takich jak soranjidiol, rubiadyna, antragalol, nordamnacanthal i kwercetyna, wykazuje lepsze działanie niż HCQ [12].

Co więcej, w odniesieniu do mechanizmu wywołującego COVID-19, powodującego dysfunkcję wielonarządową, nadkrzepliwość, burzę cytokinową i bezpośrednie uszkodzenie naczyń, wskazuje się również na rolę mechanizmu histaminowego jako istotnej przyczyny zespołu ogólnoustrojowej odpowiedzi zapalnej [13]. Owoce i wyciąg z noni mogą hamować aktywację komórek tucznych (mastocytów) oraz uwalnianie histaminy i innych substancji zapalnych. Wykazano, że kwas ursolowy, rutyna i kempferol, oraz dwa irydoidy są składnikami aktywnymi o działaniu zapobiegającym uwalnianiu histaminy [14].

podsumowanie badań

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z ośrodka badawczego w Utah wskazują na potencjalne właściwości przeciwwirusowe soku z Noni, zwłaszcza w kontekście wirusa SARS-CoV-2. Badania wykazały, że sok z Noni może zmniejszać wiązanie białka kolca wirusa z receptorem ACE2 oraz hamować uwalnianie histaminy i innych substancji zapalnych, co może być korzystne w walce z COVID-19.

Sok z owoców noni działa przeciwwirusowo.

W sytuacji zachorowania na Covid należy stosować co najmniej 100 ml soku dziennie.

Co ludzie mówią o dobrym soku z noni?

Opinie pochodzą ze strony Noniii.com

pozytywny test koronawirusa

W grudniu 2021 test na obecność koronawirusa dał wynik pozytywny. Nie brałam żadnych leków, piłam sok z owoców noni (150 ml dziennie). Nie miałem typowych objawów choroby, a po 10 dniach wynik testu był negatywny. Nie mam też żadnych objawów tak zwanego "długiego covidu".

Mieczysława G. Polska

oddział covidowy

Kiedy miałem Covid, byłem w szpitalu w bardzo ciężkim stanie, pod respiratorem na oddziale covidowym. Zanim straciłem przytomność, w ostatniej chwili poprosiłem żonę, aby przyniosła do szpitala sok noni. Piłem go prosto z butelki i mój stan zaczął się poprawiać. Zostałem wypisany ze szpitala po trzech tygodniach, chorowałem jeszcze przez długi czas, ale wiem, że gdyby nie noni, nie pisałbym dzisiaj tych słów.

Jacek U. Polska

Oprac. na podstwie książki dr n. med. Zuzanny Jeziorskiej: "Noni Magiczna roślina".

Piśmiennictwo

badania nad Morinda Citrifolia L.

11.

Brett J. West, Shixin Deng, Morinda citrifolia (noni) fruit juice inhibits SARS-CoV-2 spike protein binding of angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2); Research and Development Department, NewAge, Inc., American Fork, Utah, USA, 2020

wróć do tekstu
12.

Irfan Navabshan, Balasubramaniyan Sakthivel…. Computational Lock and Key and Dynamic Trajectory Analysisof Natural Biophors Against COVID-19 Spike Protein to Identify Effective Lead Molecules; Molecular Biotechnology, June 2021

wróć do tekstu
13.

MA Magdalena Filcek, MD Mayank Vats, MD Anna Skrzyniarz-Plutecka; Discovery of the Mechanism of COVID-19, SIRS and SEPSIS, Defenseand Treatment; Journal of MAR Pulmonology (Volume3 Issue5) October 01, 2021

wróć do tekstu
14.

Kazuya Murata, Yumi Abe, Kaito Shinohara, Megumi Futamura-Masuda, Akemi Uwaya, Fumiyuki Isami, Hideaki Matsuda; Anti-allergic activity of the Morinda citrifolia extract and its constituents; PhcogRes 2014;6:260–5; Faculty of Pharmacy, Kinki University.

wróć do tekstu

Jeśli ten artykuł wydał Ci się wartościowy, podziel się nim ze swoimi znajomymi!