Fermentowany sok Noni - naturalna pomoc w walce z zapaleniem i bólem.

Odkrycia naukowe potwierdzają silne działanie przeciwzapalne owoców Noni oraz ich zdolność do zapobiegania nowotworom. Badania wykazują, że Noni hamuje enzym COX-2, który jest odpowiedzialny za powstawanie bólu i stanów zapalnych, w sposób porównywalny z niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym Celebrex.[04]

Wyniki badań sugerują także, że Noni może zmniejszać stężenie cytokin zapalnych, które odgrywają rolę w procesach zapalnych jelit.[15]

Składniki obecne w owocach Noni, takie jak rutyna, kwas asperoluzydowy i irydoidy, zostały wyizolowane jako substancje aktywne, które wykazują działanie przeciwzapalne [05]. Ponadto, Noni ma także właściwości przeciwbólowe i relaksujące, potwierdzone przez naukowców [06]. Siła działania przeciwbólowego Noni jest oceniana na około 75% siły działania morfiny, jednak nie powoduje uzależnienia ani skutków ubocznych [07].

Stwierdzono, że działanie przeciwzapalne jest regulowane przez wiele czynników. Wyniki badań ujawniają mechanizmy leżące u podstaw przeciwzapalnego działania związków z owoców Noni oraz ich potencjalne zastosowanie terapeutyczne w zwalczaniu zaburzeń związanych z zapaleniem. Wyizolowano pięć związków, szczególnie aktywnych w działaniu przeciwzapalnym, takich jak rutyna, kwas asperoluzydowy oraz inne irydoidy [16].

Wniosek:
Fermentowany sok Noni, ze względu na swoje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i relaksujące, oraz większą ilość fitoskładników niż w tradycyjnym soku z noni, może być skutecznym naturalnym wsparciem w walce z różnymi dolegliwościami związanymi z zapaleniem. Badania naukowe potwierdzają jego potencjał terapeutyczny i wartość w codziennej diecie jako źródło naturalnych składników przeciwdziałających zapaleniom i bólom.

Składniki znajdujące się w owocach Noni są naturalnym wsparciem w walce z zapaleniem i bólem.

Regularne spożywanie minimum 60 ml soku Noni dziennie może przynieść wyraźną ulgę w dolegliwościach. Wykorzystanie potencjału przeciwzapalnego i przeciwbólowego owoców Noni może stanowić cenną opcję terapeutyczną w zwalczaniu różnych schorzeń związanych z zapaleniem.

Co ludzie mówią o dobrym soku z noni?

Opinie pochodzą ze strony Noniii.com

bez astmy i fibromialgii

Odkąd używam Noni nie mam astmy I fibromialgii (otwórz ciągłe przeziębienia i grypy o każdej porze roku). Nie używam już atomizera i inhalatora. nie biorę środków przeciwbólowych. jestem nową kobietą! Ponadto, pijąc sok Noni tracę zbędne kilogramy.

Nancy S., USA

bez migreny i bólu głowy

Zanim zaczęłam stosować noni cierpiałam na codzienne bóle głowy i migreny, co najmniej dwa razy w miesiącu lub częściej. Miałam również poważne problemy z zatokami i alergiami oraz zapalenie stawów w plecach i ramionach. Między trzecim a czwartym miesiącem stosowania noni,, zauważyłam znaczny zwrot w moim zdrowiu. Nie odczuwam już bólu głowy, ani żadnego innego rodzaju bólu. Życie jest takie cudowne bez codziennych bólów głowy! zmniejszyło się też moje zapalenie stawów. Dziękuję Bogu za noni!

Shirley M., USA

Oprac. na podstwie książki dr n. med. Zuzanny Jeziorskiej: "Noni Magiczna roślina".

Newsletter

Zapisz się na nasz newletter. Skorzystaj z porad jak mieć zdrowy umysł i ciało.

Piśmiennictwo

badania nad Morinda Citrifolia L.

04.

Durgesam Ramya, Sabbella Venkata Prasanna, Challa Haritha, Vijayapandi Pandy Rama Rao Nadendla, A systematic review on neuropharmacological activities of Morinda citrifolia Linn fruit, International Journal of Botany Studies, Volume 6, Issue 4, 2021, Page No. 643–647

wróć do tekstu
05.

Marina Silalahi, Morinda Citrifolia: Bioactivity and Utilization as Traditional Medicine and Food for the Community, International Journal of Business, Economics and Social Development Vol. 1, No. 28, pp. 81–89, 2020

wróć do tekstu
06.

Mohammad All, Mruthunjaya Kenganora, Santhepete Nanjundaiah Manjula, Health Benefits of Morinda citrifolia (noni): A Review, Pharmacognosy Journal, Vol 8, Issue 4, Jul-Aug, 2016

wróć do tekstu
07.

Moazzam Ali, Prabhat Singh, Lubhan Singh and Sokindra Kumar, Phytochemical Constituents and Pharmacological Activities, Profile of Morinda Citrifolia: A Review, World Journal of Pharmaceutical Research, Vol 9, Issue 14, 2020.

wróć do tekstu
15.

Beatriz Coutinho de Sousa, 1 Juliana Reis Machado, 2 Marcos Vinicius da Silva, Thiago Alvares da Costa, Morinda citrifolia (noni) Fruit Juice Reduces Inflammatory Cytokines Expression and Contributes to the Maintenance of Intestinal Mucosal Integrity in DSS Experimental Colitis, Hindawi Publishing Corporation Mediators of Inflammation Volume 2017, Article ID 6567432, 10 pages

wróć do tekstu
16.

Dahae Lee, Jae Sik Yu, Peng Huang, Mallique Qader, Arulmani Manavalan, Identification of Anti-Inflammatory Compounds from Hawaiian noni (Morinda citrifolia L.) Fruit Juice, Molecules 2020, 25, 4968

wróć do tekstu

Jeśli ten artykuł wydał Ci się wartościowy, podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Zapisz się na newsletter: Noni - Witalność i PasjaTak. Chcę.